Tökzsömle avagy október a konyhában
2014. október 17. írta: SegAn

Tökzsömle avagy október a konyhában

Az ősz új dolgokat hoz, igyekszünk a lakást is őszies hangulatra formálni, és ez alól a konyha sem kivétel. A nyári könnyed ételeket felváltják a szezonnak megfelelőek, és ki ne tudná, hogy az ősz a sütőtök és minden egyéb fajta tök szezonja.

Ez a tök formájú zsemle, némi sütőtökpürével a tésztájában egy kis ízelítő a ránk váró őszi örömökből :)

Jó étvágyat hozzá!

Pumpkin-Bread-Rolls-09.jpg

Hozzávalók:

1 csomag instant élesztőpor 
1 csésze leforrázott és lehűtött langyos tej
1/4 csésze kristálycukor
3 evőkanál sótlan olvasztott vaj
1/2 csésze (4 dl vagy 113 gramm) sütőtök püré
2 nagy tojás
1 szűk teáskanál só
3 3/4 csésze (16,88 uncia vagy 479 gramm) liszt

Szeletelt pekándió vagy egyéb dió darab a tök szárához

A mártogatós vajhoz:

4 dkg sótlan szobahőmérsékletű vaj
1/4 csésze porcukor
1/4 csésze méz
1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése:

Egy keverőtálban elektromos dagasztós keverővel elkeverjük az élesztőt, a tejet, cukrot, vajat, tökpürét egy tojással és sóval, szép simára. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, és gyúrjuk  közepes-alacsony sebességgel, amíg a tészta a tál falától elválik. Kapcsoljuk ki a keverőt és hagyjuk, hogy a tészta pihenjen 3-5 percig. Ezután ismét bekapcsoljuk a gépet és gyúrjuk a tésztát a közepes-alacsony sebességgel további 5 percig, vagy amíg a tészta puha és sima lesz. Ha úgy tűnik, túl ragacsos, adjunk hozzá még lisztet.

Tegyük át a tésztát egy nagy olajozott tálba. Fedjük le a tálat, és hagyjuk, hogy a tésztát, kétszeresére keljen, ez lehet fél óra vagy egy óra is.

Ha már duplájára kelt, borítsuk rá egy enyhén lisztbe munkafelületre. Osszuk a tésztát 15 egyenlő részre, és formáljunk belőle kis golyókat. Tenyérrel lapítsuk le kissé. Késsel vagdossunk bele 8 szeletet  vigyázva, hogy a vágás ne menjen a tetejéig. Fedjük le és hagyjuk, amíg kétszeresére nő, körülbelül 30 perc és 1 óra közötti időtartam.

Közben melegítsük fel a sütőt 150 fokra. Egy kisebb fajta fakanállal, vagy a kisujjunkkal egy bemélyedést csináljunk mindegyik közepébe, hogy itt lehessen majd a szára. Egy kis tálban verjük fel a maradék tojást 2 teáskanál vízzel és kenjük be vele a tökzsömléket. Süssük kb. 15-20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. Ha kész, akkor tegyük bele a diódarabokat a szár helyére.

Pumpkin-Bread-Rolls-03.jpg

Pumpkin-Bread-Rolls-05.jpg

Pumpkin-Bread-Rolls-06.jpg

A fahéjas vaj:

A keverőtálban elektromos habverővel habosítsuk a vajat 30 másodpercig, vagy amíg halvány színű lesz. Adjuk hozzá a porcukrot, a mézet és a fahéjat és addig verjük, amíg könnyű, és puha, krémes állaga nem lesz, körülbelül 1-2 percig. Azonnal tálaljuk vagy a hűtőben akár 1 hétig is tárolhatjuk, ha marad belőle. Ha hűtőben tartjuk, akkor fogyasztás előtt érdemes szoba hőmérsékletűre melegíteni.

Pumpkin-Bread-Rolls-08.jpg

 

Recept és képek forrása:

http://www.handletheheat.com/pumpkin-bread-rolls-cinnamon-butter/

A bejegyzés trackback címe:

https://skylarkfield.blog.hu/api/trackback/id/tr996801791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása