Tavasszal már igencsak ki vagyok éhezve a zöld ízekre. Az igazi tavaszi friss salátára, zöldhagymára, zöldkaporra. Ezeket szoktam ültetni ablakládába is, tehát már tavasz elején is elérhető számomra a friss házi zöld.
Ilyenkor szoktam elkészíteni ezt a zöld lángots. Nem bonyolult az elkészítése és nagyon finom.
Hozzávalók:
kb. 500 gr. liszt, friss élesztő (de jó a por alakú is), só, kb. 300 ml langyos víz, olaj, fejes saláta darabkák, 1 csokor zöldhagyma, snidling, 1 csokor zöldkapor
Elkészítése:
Tegyük egy tálba a lisztet, vájjunk a közepébe egy kis lyukat majd tegyük bele a langyos vizet, az élesztőt és a sót (akik úgy szokták, hogy meleg picit cukros tejben oldják fel az élesztőt, úgy is jó). Hagyjuk kb. 5 percet állni, majd gyúrjunk belőle egyenletes, rugalmas puha masszát. Tegyük félre enyhén meleg helyre, takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk, míg körülbelül kétszeresére dagad.
Közben készítsük el a zöld tölteléket. Szedjük leveleire a salátát, mossuk meg alaposan, csöpögtessük le. A kaprot és a zöldhagymát, snidlinget vágjuk fel jó apróra, ahogy a salátát is. Sózzuk meg picit adjunk hozzá egy kevéske olíva olajat és hagyjuk egy kicsit állni, majd csavarjuk ki belőle a keletkezett vizet.
A tésztából formáljunk kézzel 6-8 darab egyenlő méretű kisebb labdát, majd nyomkodjunk a közepükbe a zöld töltelékből, majd a gyúródeszkán nyújtsuk ki körülbelül 1 centis vastagságú lángoskákra.
Serpenyőben hevítsünk olajat, és a forró olajban süssük aranybarnára mindkét oldalukat. Hamar sül!
Ha a család hússal jobban szereti, hát a töltelékbe kerülhet apróra vágott sonka vagy bacon is.