Ez, az a kalácsféle, amit minden mazsola rajongónak meg kell kóstolnia! Ebben aztán tényleg van mazsola, csak rajtad múlik, hogy mennyit is teszel bele. A külső kérge ropogós, a belseje puha és mámorítóan mazsolás. Vajazva vagy fahéjas cukorral megszórva is is mennyei. Húsvétra is érdemes elkészíteni!
Előkészítési idő: 10 perc, sütés: 30 perc, a teljes idő 5 óra, ami rémisztően hangozhat, de ebben az 5 órában kevés az aktív munkaidő. Ha nincs dagasztó fejes konyhagéped, az sem baj, kézzel is elkészíthető
Hozzávalók:
1 nagy tojás, enyhén felverve
2/3 csésze tej, langyosra melegítve
1/4 csésze sótlan vaj, olvasztott és kissé lehűtve, de nem kőkeményre
2 1/4 teáskanál instant száraz élesztő
2 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál só, és
2 csésze + 1/3 csésze kenyérliszt
1 púpozott csésze mazsola
Elkészítése:
Egy nagy keverőtálban verjük fel a tojást; tegyük félre. A mikrohullámú sütőben mérőpohárban vagy tálban, melegítsük fel a tejet kb 30-45 másodpercig. Adjuk hozzá a melegített tejet a tojáshoz.
Adjuk hozzá az olvasztott vajat, élesztőt, cukrot, fahéjat és sót, majd keverjük össze. Adjunk hozzá 2 csésze kenyérlisztet, és egy fakanál segítségével, majd kézzel gyúrjuk tésztává. Ez a művelet történhet a konyhagépünk dagasztó karjával is. Borítsuk ki rá tésztát lisztezett munkalapunkra és gyúrjuk 5-8 percig, vagy amíg sima és rugalmas tésztát nem kapunk. Ha szükséges, adjunk még hozzá további lisztet, annak érdekében, hogy a tészta összeálljon és kényelmesen gyúrható legyen.. Minél több benne a liszt, annál sűrűbb és nehezebb lesz a kenyér.
A jól átgyúrt tésztát tegyük egy tálba, takarjuk le, és meleg, huzatmentes helyen, várjuk meg amíg kétszeresére nő, körülbelül két-három óra kell neki. Ha már jól megnövekedett a tésztánk, vegyük ki a tálból és borítsuk egy lisztes munkafelületre. Szórjuk meg mazsolával a tésztát, és gyúrjuk át, kb. 2-3 percig.
A tésztát egy nagy, téglalap alakú kiolajozott sütőedénybe tegyük szépen elegyengetve. Meleg, huzatmentes helyen kelesszük, amíg duplájára nő, körülbelül ez is két óra.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Süssük 25 -35 percig, vagy amíg aranysárga nem lesz a teteje. Helyezzük a kenyeret egy rácsra, hogy teljesen kihűljön szeletelés előtt és máris felszolgálható. Ha nem fogy el azonnal, akkor csomagoljuk a kenyérkét műanyag ételtároló dobozba, ahol friss marad körülbelül 5 napig. Ha kitart addig.... :)
Vajazva, akár finom gyümölcs dzsemmel megkenve, vagy fahéjas cukorral megszórva is remek az íze !
forrás: averiecooks.com